вторник, 23 јули 2024

ГАЛЕРИЈА

„Спектакуларно непослушни“ – парада на гордоста во Скопје

Вчера во Скопје, под мотото „Спектакуларно непослушни!“ се одржува парада на гордоста. Учесниците на парадата од државните институции бараат да ги штитат човековите права и слободи на сите граѓани и да гарантираат безбеден живот, еднакви можности, недискриминација и социјално вклучување за секого, без разлика на сексуалната ориентација или родовиот идентитет. Организаторите од Владата бараат да обезбеди образовен систем, курикулуми и програми кои ќе ги градат светогледите на идните генерации засновани на демократски вредности, солидарност, емпатија и грижа, но и до Собранието – да го усвои законот за матична евиденција со вклучен модел за правно признавање на родот заснован на самоопределување.
Фото:
Роберт Атанасовски

ОСТАНАТО ОД ГАЛЕРИЈА

На Галичка свадба се зедоа Стефана и Даријан (ФОТОГАЛЕРИЈА)

НАЈНОВИ ВЕСТИ