недела, 20 јули 2025

Истражување: Безалкохолното пиво е исто толку штетно како и алкохолното

Истражувачите откриле дека безалкохолното пиво генерално има негативен ефект врз оние кои го пијат, особено кај луѓето кои се обидуваат да го контролираат нивото на гликоза.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Тестовите во кои 44 млади мажи пиеле околу половина литар безалкохолно пиво дневно во текот на еден месец, покажале зголемување на нивото на гликоза и маснотии.

Зголемувањето на гликозата и мастнотиите веројатно е предизвикано од шеќерот и другата „калорична содржина“ во пивата без алкохол, според истражувањето објавено во списанието Нутриенти.

Тимот, предводен од германскиот Универзитет во Бохема, вклучувајќи научници од Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего, Универзитетот Сент Луис и Универзитетот во Баскија, изјави дека целта е да се испита како дневната консумација на безалкохолно пиво влијае на „метаболизмот на гликозата и мастите, составот на телото и функцијата на црниот дроб“.

Од трите проучувани категории на пиво без алкохол, пилснерите беа најмалку штетни, соопшти тимот, додека пивата на база на пченица и мешаните пијалаци – оние со засладувачи или сода – доведоа до метаболички ефекти слични на оние на газираните слатки пијалаци.

Продажбата на пијалаци со низок или безалкохолен вкус е зголемена во последниве години, Велика Британија, позната по својата култура на алкохол, забележа двојно зголемување на продажбата на речиси 1,3 милиони хектолитри до 2023 година, според податоците собрани од компанија за анализа на индустријата за пијалаци ИВСР.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ