недела, 28 април 2024

Доматна супа со босилек и пармезан

Објавено на

часот

Сподели

Состојки:

1 лажица путер

1 лажица маслиново масло

1 чешне лук, ситно мелено или рендано

1 цел кромид, ситно сечкан

3 цели големи моркови, излупени и ситно исечкани

половина корен целер

1 пашканат

2 лажици доматно пире

2 кг излупени домати (може и од конзерва)

2 л супа од зеленчукова или пилешка коцка

1 чаша вода

1 чаша црвено вино

половина чаша неутрална павлака

сол и пипер, по вкус

2 лажици ситно сечкан свеж магдонос

2 лажици сечкан свеж босилек

свежо рендан пармезан

свеж босилек, за украсување

 

Приготвување:

Во големо тенџере загрејте ги путерот и маслото на средно висока температура и ставете ги кромидот, лукот, целерот, пашканатот и морковите. Промешајте и динстајте 5 минути. Додајте ја доматната паста и измешајте, динстајте уште 2-3 минути.

Додајте ги свежите (или конзервираните) домати со нивниот сок, супата, виното и водата. Промешајте и оставете да зоврие, а потоа намалете ја топлината, поклопете го тенџерето и динстајте 15-20 минути, ако имате време и подолго.

Извадете го пашканатот и изблендајте го останатиот дел од супата. Вратете го пашканатот во супата, додајте неутрална павлака, сол, пипер, магдонос и босилек и динстајте уште 5 минути.

Послужете ја супата со рендан пармезан и малку босилек.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ