сабота, 2 ноември 2024

Автентичен италијански доматен сос

Објавено на

часот

Сподели

Состојки:

1/3 чаша (70 г) квалитетно екстрадевствено маслиново масло

прстофат црвен пипер

4 мелени чешниња лук

1 среден сечкан кромид (по желба)

1 лажичка свежо сечкано оригано или 1/2 лажичка сушено

1 лажица сечкан свеж босилек, или 1/2 лажица сушен

1 лажичка свежо сечкано нане

1 лажичка шеќер

1 лажичка сол

свежо мелен црн пипер

1,5 кг цели домати од конзерва или 2 кг свежи домати

1/4 чаша (20 г) рендан пармезан

2 лажици несолен путер

Начин на приготвување:

Пред да почнете, истурете ги доматите во сад и изгмечете ги со рака. Не ги раскинувајте на премногу мали парчиња, подобро средно големи парчиња.

Во големо тенџере истурете маслиново масло и ставете ги црвениот пипер, лукот, кромидот, поголем дел од ориганото, босилекот и нането (зачувајте по малку за крај), шеќер, сол и црн пипер. Вклучете ја ринглата на средна температура и оставете смесата полека да се загрее. Кога кромидот и лукот ќе почнат да чрчорат, намалете ја температурата, промешајте, делумно поклопете го тенџерето и динстајте 90 минути.

По 90 минути тргнете го од оган и додадете ги остатокот билки и пармезанот. Додајте го путерот, повторно промешајте и послужете.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ