Колумни

КОЛУМНИ

Израелскиот „11 септември“

По злосторствата кои беа извршени од Хамас на 7 октомври 2023 година, Израел ги има сите права и причини да продолжи со непрестајна воена акција насочена кон разбивање на терористичката група. А се чини…

Системски против неформалната економија

Каков било компромис со неформалната економија значи и понизок економски раст и помалку јавни услуги, односно понизок квалитет на живеење. Неформалната економија не може целосно да се искорени, но може постојано да се намали!…

За што уште треба да се извини британскиот крал?

Во 1948 година британските сили, само четири години по поразот на фашистичка Германија, заедно со монархофашистичка Грција ги бомбардираа позициите на македонските и грчките партизани, комунисти, во Егејска Македонија и фрлија напалм бомби по…

Јавното разузнавање како инструмент на надворешната политика

Руската инвазија на Украина во февруари 2022 година за многумина беше изненадување. Доста експерти, креатори на политики и практичари на меѓународната политика, исто така, беа изненадени. Меѓутоа, САД и Велика Британија со месеци ја…

Пензионерот Шаќир Фетаи заминува засрамен од ИВЗ

Целта на ова постапување од страна на поглавичето е позната, на незаконски начин да ја смени структурата на Ријасетот, за продолжување на неговиот мандат по исполнување на условите за пензија и самоволно со честиот…

Инфлацијата во Србија – вистински поскапувања и театрални поевтинувања

По традиционалниот септемвриски удар по џебовите на граѓаните кои имаат ученици во домаќинствата, чие опремување повторно предизвика шокови во домашните буџети, на први октомври настапи нов бран поскапувања. Благодарение на претходна одлука на Владата…

Писмо на Македонците од Германија до Шолц

Почитуван господине сојузен канцелар Шолц, Во врска со понатамошниот тек на преговорите за членство на Република Македонија во ЕУ би сакале да Ве информираме за актуелната состојба и притоа да го изнесеме нашето гледиште.…

Македонија не е северна и не е холандска колонија, губернаторе Коп!

Имено, Вашето обраќање може да се земе за школски пример на курсевите по деколонијални студии; во таа смисла, некои, превосходно африкански теоретичари, претпочитаат да говорат за неоколонијализам, и тоа е имено коректниот израз, затоа…

Oдржливост на проектот Иловица-Штука

Ние геолозите знаеме колку труд и енергија е потребно да се вложи за една минерална појава да се развие во наоѓалиште и да добие третман на иден рударски проект. Се разбира, не секогаш истражувањата…


НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

ШТО СЕ ЧИТА ВО КОМШИИ