четврток, 21 ноември 2024

Полнето пире од компири

Објавено на

часот

Сподели

• 2 кг компири, излупени и исечени на коцки

• 8 ленти сланина, исечени на парчиња од 3 см

• 200 г кисела павлака

• 100 г путер

• 2 лажици неутрална павлака

• 2 чешниња лук, здробени

сол

црн пипер

• 400 г рендан чедар, поделен

сечкан млад кромид, за гарнир

 

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Во големо тенџере ставете ги компирите и покријте ги со 5-6 см вода. Варете додека не омекнат, 15 до 20 минути. Исцедете ги и вратете ги во тенџерето.

Во меѓувреме, пржете ја сланината додека не стане крцкава, околу 6 минути. Исцедете ја на кујнска хартија.

Изгмечете ги компирите. Додадете 300 г од чедарот, поголем дел од сланината, кисела павлака, путер, неутрална павлака и лук и обилно зачинете со сол и бибер.

Префрлете ги компирите во тава за печење и одозгора попрскајте ги преостанатиот чедар и сланина.

Печете додека не се растопи чедарот, околу 15 минути.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ