• 2 кг компири, излупени и исечени на коцки
• 8 ленти сланина, исечени на парчиња од 3 см
• 200 г кисела павлака
• 100 г путер
• 2 лажици неутрална павлака
• 2 чешниња лук, здробени
• сол
• црн пипер
• 400 г рендан чедар, поделен
• сечкан млад кромид, за гарнир
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Во големо тенџере ставете ги компирите и покријте ги со 5-6 см вода. Варете додека не омекнат, 15 до 20 минути. Исцедете ги и вратете ги во тенџерето.
Во меѓувреме, пржете ја сланината додека не стане крцкава, околу 6 минути. Исцедете ја на кујнска хартија.
Изгмечете ги компирите. Додадете 300 г од чедарот, поголем дел од сланината, кисела павлака, путер, неутрална павлака и лук и обилно зачинете со сол и бибер.
Префрлете ги компирите во тава за печење и одозгора попрскајте ги преостанатиот чедар и сланина.
Печете додека не се растопи чедарот, околу 15 минути.