▢ 1 кг моркови, измиени и крупно сечкани
▢ 1 кг тиква, измиена и крупно сечкана
▢ 500 мл млеко
▢ 1,5 лажица кафеав шеќер
▢ 1 лажица рендан свеж ѓумбир
▢ 1 лажичка сол
▢ малку мелен цимет
▢ 3 лажици путер
▢ китка власец, за украсување, по желба
Приготвување:
Динстајте ги морковите на 1 лажица путер, околу 25 минути, да омекнат. Истото направете го и со коцките тиква, околу 15 минути.
Измешајте ги млекото, шеќерот, ѓумбирот, солта и циметот и додајте ги кај морковите и тиквата.
Со црпалка извадете половина чаша од течноста и зачувајте ја.
Измешајте ја смесата во блендер.
Додадете ја третата лажица путер и мешајте во блендер додека смесата не се изедначи.
Ако смесата е малку густа, додајте ја зачуваната течност, лажица по лажица, и мешајте додека не се постигне саканата густина.
Префрлете ја во сад за сервирање, одозгора украсете со власец (по желба) и послужете.