• 4 пилешки гради, околу 1 кг
• 1,5 лажичка сол
• 2 лажици масло
• 3 чешниња лук, здробени
• 1 чаша неутрална павлака
• ½ чаша пилешка супа од две коцки
• 8 лажици свежо рендан пармезан
• 1 тегла сушени домати, исцедени и крупно исечкани
• 1 лажичка мајчина душица
• половина лажичка свежо мелен црн пипер
• листови од свеж босилек, за украс
Приготвување:
Истапкајте го пилешкото со кујнска хартија. Зачинете го со 1 лажичка сол.
Загрејте го маслото во голема тава на средна температура. Ставете го пилешкото и пржете додека не порумени, по околу 5 минути од страна. Префрлете го во чинија.
Во истата тава ставете го лукот и пржете додека не замириса, околу 30 секунди. Додајте ги неутралната павлака, пилешката супа, 4 лажици пармезан, сушените домати, мајчината душица, црниот пипер и уште малку сол по желба, и убаво измешајте.
Вратете го пилешкото во тавата. Оставете сосот да зоврие, а потоа намалете ја температурата на средно ниска. Гответе уште околу 5-8 минути.
Врз пилешкото наредете ги босилекот и преостанатите 4 лажици пармезан и послужете.