четврток, 25 јули 2024
Статистика

Во април издадени 330 одобренија за градење, 145 за високоградба

Објавено на

часот

Сподели

Најмногу одобренија за градење се издадени во Југоисточниот регион – 75, по што следуваат Источниот сo 71, Полошкиот 69, Скопскиот 41,…

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 6 841 858 000 денари, што е за 25 проценти повеќе во однос на април претходната година.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 145 (43,9 проценти) се наменети за објекти од високоградба, 119 (36,1  процент) од нискоградба и 66 (20 проценти) за објекти за реконструкција.

На 161 од објектите (48,8 проценти), како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 169 (51,2 проценти) објекти инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 393 станови, со вкупна корисна површина од 37.887 метри квадратни. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ