сабота, 20 јули 2024
Изјава на министерот за транспорт и врски

Со поглед од кумановската Перо Чичо, Бочварски кажа дека интензивно се гради пругата кон Бугарија

Објавено на

часот

Сподели

Денешната посета на оваа прва делница заедно со министерот Спасовски и директорот е доказ за тоа колку е важна оваа пруга, не само како инвестиција за Владата, туку како капитален проект кој ќе овозможи огромен општествен придонес за граѓаните, за стопанството и за целата држава, рече Бочварски и изрази задоволство од динамиката на реализацијата на проектот.

За втората фаза, од Бељаковце до Крива Паланка инвестирани се 155 милиони евра за изградба на 34 километри нова пруга. Во тој дел, како што истакна, надминати се најголем дел од предизвиците и се работи со добар прогрес од 12 проценти.

б

Министерот потенцираше дека е формирана мешовитата комисија на Македонија и Србија која започнала да работи на плановите за изградба на брза пруга од Белград до Скопје со крак до аеродромот во Скопје, завршено е со рехабилитација на дел од јужниот коридор 10 на потег од Неготино до Ногаевци.

д

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ