вторник, 16 јули 2024

Рускиот парламент одобри регрутирање криминалци

Објавено на

часот

Сподели

Може да се пријават криминалци што не извршиле кривични дела од сексуална природа, предавство, тероризам или екстремизам.

Договор за воена служба може да се склопи со некој што е под истрага за извршување кривично дело, чиј случај е на суд или е осуден, но пред правосилната пресуда да стапи во сила, објави Думата. Оние што аплицираат ќе бидат ослободени од кривична одговорност по завршувањето на нивниот договор или ако добијат воени почести.

Платеничката група Вагнер регрутираше затвореници да се борат во Украина, но во февруари соопшти дека престанала. Новиот законски акт не опфаќа регрутирање лица што веќе ја отслужуваат својата правосилна казна.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ