сабота, 13 јули 2024

Работниците од Железници Транспорт бараат плата, железничкиот сообраќај е во прекин

Објавено на

часот

Сподели

Патничкиот и товарниот железнички сообраќај во државава од изутринава е во прекин откако вработените во РЕ одржување – работилница во подружницата влеча на возови при ЖРСМ Транспорт,  прекинаа со извршување на работните задачи за одржување на локомотивите и патничките гарнитури поради неисплатена плата за април. 

Од РЕ Одржување за МИА информираа дека прекинот на сообраќајот стартувал со возот 7011/0506  предвиден со возниот ред во 9:30 часот на релацијата Скопје – Велес. 

„Бидејќи сѐ уште не е исплатена платата за април работниците одлучија од денеска во 8 часот да не ги извршуваат работните задачи, односно, нема да ги поправаат и прегледуваат машините и како такви тие не можат да бидат вклучени во сообраќај“, наведуваат од РЕ Одржување во известување за состанокот што го доставиле до генералниот директор и Управниот одбор на ЖРСМ Транспорт.

Оттаму потсетуваат дека согласно договорот со раководството на железничката компанија од изминатиот период, доколку  до 15-ти во месецот не биде исплатен првиот дел од платата односно до 25-ти вториот дел од платата, наредниот ден работниците ќе престанат да ги извршуваат работните задачи и нема да ги поправаат и прегледуваат машините.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ