понеделник, 6 јануари 2025

Посна сарма

Посните сарми се многу популарни за време на постот и лесно се подготвуваат.

Пиксабеј

Објавено на

часот

Сподели

Состојки: (за 15 парчиња)

– 1 мала главица кромид

– 1 парче праз

– 2-3 лажици масло

– 1 лажичка црвен пипер

– 20 кафени лажички ориз по ваш избор

– по вкус: сол, лут мелен пипер, ситно сечкани ореви, лук, бибер,…

– 15 листови кисела зелка (плус за обложување на тавата)

На врело масло пропржете ги ситно исечканите кромид и праз додека не омекнат и поруменат. Додадете црвен пипер, пропржете неколку секунди, па измешајте го измиениот ориз и сите останати зачини.

Исчистете ги жилите од листовите на зелката и свиткајте ги сармичките на вообичаен начин. Во зависност од големината на листовите, ставете една полна лажичка фил или повеќе.

Се редат една до друга во тавче или тенџере обложено со листови зелка.

Се покрива со листови зелка, се прелива вода да се покрие и се вари додека зелката не омекне.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ