недела, 14 јули 2024

Канада ја прогласи Иранската револуционерна гарда за терористичка организација

Канада го прогласи моќниот ирански корпус на Исламската револуционерна гарда (ИРГЦ) за терористичка организација.

Илустрација: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

„Оваа акција испраќа силна порака дека Канада ќе ги искористи сите алатки што ѝ се на располагање за да се бори против терористичкиот ентитет на ИРГЦ“, изјави за новинарите канадскиот министер за јавна безбедност Доминик Лебланк.

„Нашата влада ќе се погрижи да нема имунитет за незаконските дејствија на Иран и неговата поддршка за тероризмот“, продолжи тој.

Овој потег, меѓу другото, значи дека сега е кривично дело за секој во Канада да обезбеди финансиска или материјална поддршка на ИРГЦ и дека средствата на групата во земјата ќе бидат замрзнати. Израелскиот министер за надворешни работи Израел Кац го поздрави потегот.

ИРГЦ, елитната единица на иранските вооружени сили, има задача да ја заштити идеологијата на државата и, пред сè, да спречи државен удар. Единицата е сè повеќе критикувана за нејзината вмешаност во репресивните мерки во земјата.

Голем број земји од ЕУ, вклучително и Германија, се залагаат Европската унија, исто така, да ја класифицира ИРГЦ како терористичка организација.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ