петок, 12 јули 2024

Филхармонија на отворено, вечер во Градскиот парк со „Одисеја 2024“

Македонската филхармонија вечер во Градскиот парк во Скопје ќе го реализира традиционалниот концерт „Филхармонија на отворено“. Концертот насловен „Одисеја 2024“ е инспиран од филмот „2001: Вселенска одисеја“ на режисерот Стенли Кјубрик и ја најавува и новата концертна сезона.

Објавено на

часот

Сподели

Под диригентската палка на маестра Дијана Имери Илкоска, ќе бидат изведени музички теми од големите композиторски имиња од светот на класичната музика: Моцарт, Бетовен, Штраус, Росини, Хачатуријан, Елгар, Хендл, Пук и Шостакович, кои ги одбележаа маестралните филмови: „Одисеја 2001“, „Пеколен портокал“, „Бери Линдон“ и „Очи широко затворени“.

„Кјубрик на музиката гледал како едно од најмоќните оружја во неговите уметнички остварувања, па затоа и неговиот избор на дела бил мошне деликатен. Токму музиката на класичните композитори, ги прави филмовите на Кјубрик дотолку повеќе препознатливи, давајќи им посебна драматургија и естетика“, велат од Филхармонија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ