сабота, 20 јули 2024

Бислимовски бара финансиска помош од ЕУ за стабилна цена на струјата

Објавено на

часот

Сподели

Ова го порача претседателот на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) и претседател на Бордот на регулатори на земјите членки од Енергетската заедница, Марко Бислимоски на 28. Форум за електрична енергија на Енергетска заедница што се одржува во Атина, Грција.

На панелот посветен за мерките кои треба да следуваат по енергетската криза и како да се намали побарувачката за електрична енергија Бислимоски посочи дека ЕУ треба да оддели позначајна сума на финансиска помош за земјава, затоа што се имплементирани сите таргети од третиот енергетски пакет.

Бислимоски ги претстави и придобивките од воведувањето на реформата на тарифниот систем – блок тарифите, што резултираше со рационално користење на електрична енергија и заштеда од 16 отсто кај домаќинствата. Посочи дека граѓаните беа партнери во борбата со енергетската криза, што влијаеше и цената на струјата и парното да останат стабилни. Домаќинствата, како што кажа, возвратија со рационалното користење на енергенси во време на енергетска криза, водејќи се од принципот кој се промовираше со воведувањето на блок тарифите – оние кои што трошат помалку, плаќаа и помалку.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ