четврток, 18 јули 2024

Бесими: Ребаланс на Буџетот нема да има

Објавено на

часот

Сподели

„Сега за сега се оди според планот во однос на приходите и во однос на расходите и мислам дека ќе продолжиме така како што е планирано во Буџетот“, изјави Бесими во одговор на новинарско прашање пред презентација на Извештајот од петтиот круг на евалуација на системот за спречување перење пари и финансирање на тероризам на Република Северна Македонија усвоен од страна на Мoneyval Комитетот при Советот на Европа.

Прашан дали Владата ќе предложи да се пролонгира враќањето на ДДВ-то за струјата од 10 на 18 отсто што треба да стапи на сила од 1 јули годинава, Бесими рече дека во Буџетот се обезбедени средства за поддршка на најранливите потрошувачи. 

„Како Влада ги разгледуваме сите можни варијанти и опции во однос на антикризните мерки и гледаме мерките да бидат поефикасни и поефективни. Од 2020 година досега имаме интервенирано со две милијарди евра. Тоа се околу 13 отсто од Бруто домашниот производ (БДП). И во текот на оваа година ќе продолжиме со таргетирани мерки за поддршка на граѓаните и стопанството зашто треба да го менаџираме Буџетот во однос на дефицитот и во однос на јавниот долг“, рече Бесими и додаде дека со одредени мерки ќе им се излезе во пресрет на најзагрозените.

Владата, како што посочи, за годинава има одвоено 225 милиони евра за антикризни мерки или околу 1,5 отсто од БДП.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ