вторник, 23 јули 2024

Во Тетово Курти беше пречекан со знаме со картата на „голема Албанија“

Објавено на

часот

Сподели

Покрај Касами и Мурти, во првите редови на собирот во Тетово беа и Иџет Меџити, основач на нова политичка партија на Албанците во Македонија и Африм Гаши, претседателот на Алтернатива. 

Организатор на настанот беше Општина Тетово. 

с

На знамето со картата на „голема Албанија“ се и ликовите на Иса Болетини и на Исмаил Џемаили.

Болетини е албански националистички борец, кој кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, се борел против Отоманската империја и против српските и црногорски сили. Болетини е еден од најголемите борци за Голема Албанија. Во Сарај има споменик на Болетини.

Џемаили е албански државник кој учествувал во пишувањето на албанската декларација за независност. Бил прв премиер и министер за надворешни работи на независна Албанија од 1912 до 1914 година.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ