вторник, 23 јули 2024
Клементина Брзаковска

Објавено на

часот

Сподели

КОЛУМНА

Симболиката на една ограда

На политичка сцена, симболиката често пати игра клучна улога во пренесувањето на пораки до граѓаните. Сведоци сме на едно такво дејство, каде симболиката на оградата пред Владата добива нова димензија. Оваа ограда, која беше отстранета од страна на СДСМ како наводен гест на отвореност и достапност кон граѓаните, сега е повторно вратена од страна на ВМРО-ДПМНЕ како симбол на потребата за промени и нови мерки на одговорност.
Отстранувањето на оградата од страна на СДСМ беше дочекано со аплауз од своите апологети, како гест кој го симболизираше отстранувањето на бариерите помеѓу власта и народот. Меѓутоа, изминатите седум години од владеењето на СДСМ ги разоткрија многу проблеми и афери кои доведоа до сериозен пад на довербата кон оваа партија. Преку серија на скандали, корупција и непродуктивно управување, СДСМ успеа да ги наруши основните принципи на демократијата и да остави трајни последици врз македонското општество.
Од друга страна, враќањето на оградата од страна на ВМРО-ДПМНЕ може да се толкува како знак за нов почеток, за реставрација на редот и дисциплината кои се неопходни за успешно управување со државата. Во последниве неколку денови, ВМРО-ДПМНЕ јасно ја покажува својата намера да донесе промени кои ќе придонесат за подобрување на животниот стандард на граѓаните. Со враќањето на оградата, тие испраќаат порака дека е време за заштита на јавниот интерес, за реставрација на државниот авторитет и за враќање на довербата на граѓаните во институциите.
Оваа симболична акција е само почеток на нивната заложба за промени. ВМРО-ДПМНЕ веќе почна со конкретни мерки и иницијативи кои имаат за цел да го поправат нарушениот систем и да донесат нови стандарди на транспарентност и одговорност. Доказ за ова се и иницијативите за борба против корупцијата, подобрување на економските политики и засилување на јавната безбедност.
Во овој контекст, враќањето на оградата пред Владата не е само физички акт, туку и метафора за враќањето на редот и дисциплината во управувањето со државата. Оваа ограда треба да биде потсетник за сите политички актери дека нивната задача е да служат на граѓаните, да ги заштитат нивните интереси и да обезбедат стабилност и просперитет.
Новата визија на ВМРО-ДПМНЕ е очигледна. Додека првите години на СДСМ беа обележани со корупција и недоследности, ВМРО-ДПМНЕ сега има шанса да покаже дека е способно за промени и дека има план како да ја врати државата на вистинскиот пат. Времето ќе покаже дали оваа нова енергија и решителност ќе се материјализираат во вистински промени, но знаците се охрабрувачки.
Македонија има потреба од силно и одговорно раководство кое ќе ја води кон подобра иднина. Враќањето на оградата може да биде првиот чекор во тој правец, а промените ќе дојдат само со посветеност и напорна работа од сите политички актери.
Клементина Брзаковска

КОЛУМНИ

Бојан Блажевски

Чечичен молк: Долг е патот до автопат

Наташа Јаневска

Пет проценти од буџетот на државата за образованието е клучот за...

Шанг-Јин Веи

Дaли атентатот ќе му донесе победа на Трамп?

Ристо Цицонков

Кaков систем за климатизација да се одбере?

Бојана Јовановска

До каде сме со (анти)родовите политики?

Рајко Пеколски

За дупките

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ