недела, 21 јули 2024

Припадници на МВР и војници ќе бидат затворски полицајци во Идризово

Објавено на

часот

Сподели

Еден од главните проблеми со кои се соочува оваа казнено поправна установа е недостатокот на кадар во затворот. Бројот на вработени лица во затворската полиција е недоволен за да ги задоволи секојдневните потреби и активности во најголемата казнено поправна установа во државата. Кон ова решение се пристапува поради важноста на потребата од нови вработувања во затворот при што приоритет ќе се дава на пополнување на испразнети места во затворската полиција, соопштија од ЦУК.

„Владата ќе го задолжи ресорното Министерство за правда заедно со раководителите на казнено поправните установи во земјата, да изнајдат соодветнен начин  за подобрување на условите на вработените во затворите, како и вработување на нов кадар одговорен за безбедност и ресоцијализаиција на затворениците. Владата и институциите ќе продолжат да ги вложуваат сите напори, казнено поправните домови во државата да ги достигнат меѓународните и националните стандарди на човековите права, со што би им се овозможил соодветен третман на осудените лица“, пишува во соопштението на ЦУК.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ