петок, 19 јули 2024

Објавено на

часот

Сподели

КОЛУМНА

Посветла иднина за Македонија започнува од нас

Покажавме извонреден потенцијал наспроти политичките и економските предизвици. Од прва рака ја видовме силата на нашите луѓе, нашата издржливост и нашиот капацитет да се прилагодиме. Патувањето кон просперитетно општество е тековно и исполнето со пречки, но нашиот заеднички оптимизам и колективна акција ќе ја поттикнат нашата држава напред. Сепак, додека се движиме по нашиот пат, од витално значење е да се балансира оптимизмот со здрава доза реализам.

Македонија е разновидна со граѓани кои имаат различни гледишта за нашата иднина. Некои можеби ја доведуваат во прашање вредноста на оптимизмот, укажувајќи на постојаните предизвици, како што се политичката нестабилност, економската нееднаквост и инфраструктурните ограничувања. Овие грижи се валидни и придонесуваат за избалансиран дискурс. Тие нè потсетуваат дека напредокот често тешко се добива и дека оптимизмот мора да биде втемелен во реалноста со која се соочуваме секојдневно.

Неконтролиран оптимизам, иако инспиративен, понекогаш може да доведе до нереални очекувања и цели, ризикувајќи разочарување. Сепак, јас цврсто верувам дека оптимизмот може да коегзистира со прагматичното разбирање на нашите сегашни предизвици. Позитивната перспектива не ги отфрла или минимизира овие реалности, туку обезбедува издржливост за да се замисли подобра иднина. Овој балансиран пристап може да нè поттикне активно да придонесеме кон едно подобро општество за сите.

Оптимистичката нација е динамично општество кое гледа кон иднината. Таа е нација која ги гледа предизвиците како отскочна штица кон растот, а неуспесите како можности за учење. Сепак, реалната перспектива е клучна за ефективно решавање на проблеми и траен напредок. Тоа нè приземјува, спречува самозадоволство и нè турка да се соочиме со нашите предизвици, наместо да ги избегнуваме или игнорираме.

Со спојување на оптимизмот и реализмот, создаваме практична рамка за дејствување. Оваа комбинација ни овозможува да сонуваме големи соништа, истовремено обезбедувајќи дека имаме конкретен план да ги претвориме тие соништа во реалност. Тоа ни овозможува да одржиме позитивен поглед, додека остануваме внимателни за сложеноста на нашата реалност.

Верувам дека секој од нас може да биде агент на промени преку:

1. Активно граѓанско учество: преземањето акција ни овозможува да придонесеме за општеството што се стремиме да го создадеме. Отсекогаш сум верувал дека секој од нас има улога во обликувањето на општеството во кое се стремиме да живееме. Лично, избирам да ја искористам оваа одговорност преку активно учество во граѓанските должности. Потребно е да се гласа на секои избори, разбирајќи дека овој едноставен чин е моќна алатка во обликувањето на иднината на нашата земја. Исто така, се трудам да земам колку што можам повеќе учество во различни невладини организации. Преку оваа вклученост, јас директно придонесувам за подобрување на нашата заедница и нашите идни генерации. Моите постапки, иако навидум мали, претставуваат моја лична заложба за напредокот на Македонија. Тоа е мојот начин да се осигурам дека сум дел од решението и го охрабрувам секој од нас да најде свој начин да го прави истото.

2. Посветеност на доживотното учење: со проширување на нашите знаења и вештини, можеме поефективно да придонесеме за нашето општество и да се прилагодиме на променливите економски предели. На лично ниво, секој ден го гледам како можност да ги проширам моите хоризонти и да научам нешто ново. Без разлика дали станува збор за подигање книга, слушање поткаст или присуство на локални предавања и работилници, јас постојано се трудам да го проширам моето знаење и да ги подобрам моите вештини. Со тоа, имам за цел да останам информиран и прилагодлив, опремувајќи се со знаење за да донесувам поинформирани одлуки и поефективен придонес во нашето општество. Оваа посветеност на доживотното учење, во суштина, е заложба за иднината на Македонија.

3. Прифаќање на различноста и инклузивноста: треба да ја славиме нашата богата културна различност и да обезбедиме еднакви можности за сите. Лично, благословен сум што имам пријатели од различно етничко потекло. Секое од овие пријателства го збогати мојот живот, ја прошири мојата перспектива и го продлабочи моето разбирање за нашата богата културна различност. Делиме оброци, традиции и јазици, наоѓајќи заеднички јазик во нашиот заеднички македонски идентитет. Научив да ја ценам убавината на нашите разлики и да бидам чувствителен на туѓите верувања и обичаи, третирајќи ги со почитта што ја заслужуваат. Се стремам да ги поддржувам овие вредности на инклузивност и почит во секоја интеракција што ја имам, разбирајќи дека секој од нас има единствена улога во обликувањето на нашето општество. Оваа лична заложба го одразува моето верување дека обезбедувањето еднакви можности и негувањето на нашите разновидни пријателства е клучно за создавање на една инклузивна Македонија.

4. Одржување на животната средина: од индивидуални активности како намалување на отпадот до поддршка на поголеми еколошки иницијативи, можеме да го заштитиме нашето богато природно наследство. Имам за цел да го намалам отпадот во моето секојдневие, знаејќи дека секој напор значи. Со тоа придонесувам за одржување на интегритетот на нашата средина за идните генерации да го ценат и уживаат.

5. Давање приоритет на македонските производи: зајакнете ја нашата локална економија преку поддршка на македонските претпријатија. Ова го стимулира економскиот раст, создава работни места и ги поттикнува иновациите. Во моја лична заложба да придонесам, усвоив практика на приоритет на македонските производи при купување. Оваа свесна одлука да барам и купувам производи произведени од нашите локални претпријатија служи како мој личен придонес за стимулирање на нашата економија. Не се работи само за купување производи; се работи за поддршка на создавањето работни места, поттикнување на иновациите и помагање за циркулирање на богатството во нашите граници. Тоа е практичен, секојдневен начин на кој можам да учествувам во зајакнувањето на нашата земја.

Оптимизмот, калено со реализам, може да предизвика извонредна трансформација. Како Македонци, нашиот урамнотежен поглед кон нашата иднина може да не инспирира активно да придонесуваме кон општественото подобрување, негувајќи посилна, поотпорна и инклузивна нација. Како што чекориме напред, да ја носиме вербата дека само обединети можеме да обезбедиме посветла иднина за Македонија – иднина која сите ја заслужуваме и за која сонуваме.

                                                                                                                                   Стефан Вељановски

                                                                                                      (Авторот е доктор по економски науки)

КОЛУМНИ

Ристо Цицонков

Кaков систем за климатизација да се одбере?

Бојана Јовановска

До каде сме со (анти)родовите политики?

Рајко Пеколски

За дупките

Димитар Љоровски Вамваковски

Појавата на македонскиот протонационализам: Патот кон создавање на македонската национална посебност

Бранко Азески

Азески и Мицкоски со директна поддршка за компаниите

Јун Јанг-Кван

Што може да се очекува од новиот сојуз помеѓу Русија и...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ