недела, 21 јули 2024

Почист воздух се дише денеска во Скопје, поволна прогноза за наредните денови

Објавено на

часот

Сподели

На 30 ноември вечерта и на 1 декември воздухот во Скопје беше опасно загаден и градот се најде меѓу десетте градови во светот со најлош квалитет на воздухот, пред и зад Скопје беа големи индустриски центри од Азија.

d

На расчстувањето на загаденоста од вчера влијае продорот на југоисточен ветер кој го проветри градот од застоениот воздух, а прогнозата за повремен дожд во наредните часови и денови треба да влијае загаденоста да се намалува.

d

Селак, податоците на интернет страницата Ваки (Waki), на која Град Скопје вчера сугерираше медиумите да се повикуваат, покажува висока и опасна концентрација на ПМ 2,5 честичките во дел Ѓорче Петров, а нешто пониска во други населби од западните делови на Скопје.

d

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ