сабота, 13 јули 2024

Од УНДП засадија дрвца на местото на депонијата која ќе стане голем парк во населбата 11 Октомври Бараки

Објавено на

часот

Сподели

Паркот ќе се протега на површина од околу 8.500 квадратни метри. Ќе биде дополнет со пешачки патеки, сквер, со детско катче, со многу зеленило, и ќе биде современ простор за одмор и разонода на сите жители од овој дел на градот. Паралелно, дел од донираните дрвца од УНДП, ќе бидат искористени и за другите паркови во општината.

Градоначаланикот Ѓорѓиевски најави дека покрај на оваа локација, нови дрвца ќе бидат заседени и во другите паркови во општина Кисела Вода, меѓу кои и во новиот Оксиген.

На Светскиот ден на заштита на животната средина, како што истакна Григоријан, УНДП ги потврдува заложбите за зачувување и заштита на нашата планета.

– Денеска, заедно со градоначалникот Ѓоргиевски ќе засадиме повеќе од 100 дрвја со што сакаме да покажеме дека чувањето на животната средина е колективна акција и споделена одговорност на сите нас. Со нашата посветеност на одржливи практики и заедничко дејствување отвораме пат кон позелена иднина. Заедно, можеме да ја заштитиме биолошката разновидност, да се соочиме со климатските промени и да ги поттикнеме заедниците да живеат и напредуваат во хармонија со природата. Да ја искористиме оваа можност да создадеме амбиент на одржливост за нашите деца и генерациите што доаѓаат, истакна Григорјан.

Денешната акција е вовед во активностите кои следат во наредните денови во насока на зазеленување на просторот и оплеменување на парковите низ општина Кисела Вода

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ