вторник, 16 јули 2024

Намален бројот на живородени деца во земјава

Објавено на

часот

Сподели

Според месецот на раѓање, најголем број раѓања, 1.717, имало во јули. Според возраста на мајката, најголемо учество од 33,2 отсто имаат живородените деца од мајки на возраст од 25 до 29 години. Просечната возраст на мајката при вкупниот број раѓања изнесува 29,4 години, а кај прворотките 27,7 години. Генерациска година на раѓање на мајката која се појавува како најфреквентна при раѓањето на детето е 1993 година.

Во 2022 година се регистрирани 17 живородени деца од мајки на возраст помала од 15 години.

Вонбрачни живородени деца се 2.298 или 12,7 отсто од вкупниот број живородени деца.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ