недела, 14 јули 2024

Мемет Камбер веќе три недели не може да биде погребан, немал лична карта

Објавено на

часот

Сподели

Мемет Камбер, роден во 2004 година, почина на 24 мај годинава, поради сериозни компликации предизвикани од неоткриен дијабет. Мемет немал здравствена книшка ниту пак лична карта, а кога отишол во болница со туѓа здравствена книшка, веќе било предоцна.

„Мемет како сиромашно лице немал лична карта затоа што не можел да пријави адреса, бидејќи живеел во дом кој е дивоградба“, изјавија неодамна од „Ромалитико“, осврнувајќи се на тоа какви сè проблеми можат да произлезат од оваа состојба.

„Остварувањето на здравствената заштита е човеково право, а неможноста за пристап до здравствена заштита е прекршување на човеково право. Апелираме итно формирање на работна група во Владата која ќе работи на решенија и итно усвојување на потребните измени за пристап до лична карта и други документи“, се вели во соопштението на Ромалитико.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ