петок, 19 јули 2024

Македонија се подготвува да го преземе претседавањето со Процесот за соработка во Југоисточна Европа

Објавено на

часот

Сподели

Како што соопшти Министерството за надворешни работи (МНР), по пленарната сесија, заедно со претставниците на Тројката претседавачи – Грција, Црна Гора и Македонија, Османи ќе одржи конференција за медиумите, додека на маргините на министерскиот состанок, ќе оствари и билатерални средби со свои хомолози, земји-членки на иницијативата. 

Процесот за соработка во Југоисточна Европа е формиран во јуни 1996, со цел продлабочување на односите и соработката меѓу земјите од регионот. Иницијативата стреми кон создавање на регион темелен на демократија и економски просперитет и целосна интеграција на овој дел од континентот во европските и евро-атлантските структури. 

Северна Македонија е вклучена во иницијативата од самиот почеток, а претседаваше со неа во два наврати, 2000-2001 и 2012-2013 година. Покрај Северна Македонија, членки се Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Косово, Молдова, Романија, Србија, Словенија, Турција, Хрватска и Црна Гора.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ