вторник, 23 јули 2024

Летово во Македонија повеќе починати лица отколку што се родија бебиња

Објавено на

часот

Сподели

Според податоците на Државниот завод за статистика, во третото тримесечје од 2023 година, бројот на живородените се 4.453 деца и во споредба со истиот период од претходната година е помал за 9.8 %.

Бројот на умрените лица во третото тримесечје од 2023 година бележи намалување од 6.8 % во споредба со истото тримесечје од 2022 година, односно починале 4.747 лицa, а од нив 8 се умрени доенчиња.

Природниот прираст е негативен, – 294 лица, што значи дека за толку лица е помал бројот на живородените деца од бројот на умрените лица. 

Во третото тримесечје од 2023 година се склучени 4.116 бракови, што претставува намалување од 11.4 % во споредба со истиот период од  2022 година.

Во ова тримесечје се разведени 301 брак.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ