вторник, 23 јули 2024
Статистика

Лани се намалил бројот на разводи и бројот на свадби

Објавено на

часот

Сподели

Најмногу бракови, 1.851 или 14,4 %, се склучени во месец август, а најмалку во ноември, 761 брак или 5,9 %.

Најчесто е стапувањето во прв брак со учество од 93,7 % за жените и 93,2 % за мажите.

Во втор брак со учество од 6,3% и трет брак со учество 0,5 %, во вкупниот број на склучени бракови, почесто стапуваат мажите.

Во 2022 година, најголем број бракови 4.263 или 33,1% кај жените и 4.721 брак или 36,6% кај мажите се случиле во старосната група од 25 до 29 години. 

Просечната возраст при склучување на прв брак е 27,4 години за невестата и 29,9 години за младоженецот.

Бројот на разводи, пак, во 2022 година бележи намалување од 17,9 % во споредба со 2021 година и изнесува 1.613 разведени брака.

Најмалку бракови, 38 или 2,4 % во текот на годината се разведени во месец август, а најмногу 195 или 12,1 % во месец март.

Според возраста, најголем број на разводи  298 или 18,5 % кај жените и 281 развод или 17,4% кај мажите се случиле во истата старосната група од 30-34 години.

Според траење на баракот, најмногу разводи 360 или 22,3 % се случиле од 5 до 9 години по склучување на бракот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ