недела, 21 јули 2024

Чешка и Италија размислуваат за кревање на дозволената брзина на автопатите

Во Чешка и Италија се предлага зголемување на максималната дозволена брзина на автопатите на 150 километри на час.

Објавено на

часот

Сподели

Најблиску до тој потег е Чешка, каде мерката беше одобрена минатиот јуни со мнозинска поддршка од долниот дом на парламентот: 163 од 169 пратеници гласаа за, но мора да се чека одобрување од горниот дом на парламентот.

Ако се одобри, промената би стапила на сила во јануари 2024 и би се спроведувала до 2026 година, кога би се проценила и би се оценило дали и во која мера сообраќајните несреќи се поврзани со поголемата брзина.

Во Италија предлогот беше претставен оваа пролет, со аргумент дека моменталните ограничувања не се во чекор со моменталната сила на автомобилите и мотоциклите. Како и во Чешка, тоа не би било општо ограничување, туку би се однесувало на одредени делници или автопати. Засега нема конкретни одлуки, но се размислува за оваа мерка.

Во 14 земји во Европа ограничувањето е 130 км/ч, а на Средоземјето тоа е на сила во повеќето земји (Франција, Италија, Грција и други). Во меѓувреме, Шпанија и Португалија се држат до ограничувањата од 120 км/ч, додека земји со највисоко ограничување се Полска и Бугарија, каде тоа е 140 км/ч.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ