сабота, 20 јули 2024

Бесплатни филмови за време на Европската зелена недела

Објавено на

часот

Сподели

Проектот Младинско кино на ЕУ, Зелен договор, финансиран од Европската Унија, уште еднаш се обврза на одржлива Европа и ги претставува релевантните цели на европскиот Зелен договор во филмски контекст. Не е случајно што новиот фокус green films @ austria почна за време на Зелената недела на ЕУ. Овој годишен настан, како што соопштија носителите на проектот, е можност да се презентираат актуелните случувања во однос на политиката за животна средина на ЕУ.

Во рамки на овогодишниот фокус на фестивалот се осум филмови. Понудата ја комплетираат возбудливите дискусии на инспиративните гости и висококвалитетните дидактички материјали за наставниците.

„Преку извонредните филмови од Австрија, младите луѓе во пет земји учат за еколошките предизвици, за можностите и перспективите и се сензибилизираат за прашањето за климатските промени и заштитата на климата“, велат управните директори на ВАМ, Веит Хајдушка и Михаел Кавурас, кои придонесоа за австриското фокусирање преку нивното здружение за собирање аудиовизуелни медиуми.

Два австриски филма од актуелната програма, исто така, ќе бидат достапни бесплатно за сите заинтересирани ширум светот од утре до 11 месецов.  Кон филмовите со германски, англиски, словенечки, романски, хрватски и македонски превод може да се пристапи директно без регистрација преку стриминг платформата www.euyc.green. Како дел од маркетинг кампањата, проектниот тим има произведени 10.000 засадливи карти, пријателски кон пчелите, кои ќе бидат распределени кон училиштата кои учествуваат кон правењето повеќе зелена и повеќе одржлива Европа.

Серијата green films@austria ќе биде претставена како стриминг понуда на сопствената платформа на компанијата www.euyc.green и во кината IСинеплекс во 21 европски град.

Два од филмовите ќе бидат претставени во наредниот период во киното Синеплекс во Скопје и тоа на 3 јуни 2023 година и на 29 февруари 2024 година. Училиштата кои сакаат да ги искористат предностите на понудата за кино и стриминг бесплатно треба да бидат регистрирани од наставниот кадар на www.youth-cinema.eu/mk 

„Образованието игра клучна улога во зајакнувањето на младите луѓе да го разберат и активно да се вклучат во Зелениот договор на Европската унија, а киното служи како моќен медиум за да ја пренесе неговата важност. Преку волшебното раскажување приказни и визуелни наративи, киното има потенцијал да ја инспирира, информира и мобилизира помладата генерација кон одржливи практики и еколошка свест. Со интегрирање на образовните иницијативи во доменот на кинематографијата, можеме ефективно да ја пренесеме итната потреба за климатска акција, да поттикнеме критичко размислување и да поттикнеме чувство на одговорност кај младите кон градење позелена иднина во ЕУ. Оваа динамична комбинација на образование и кино ги овластува младите поединци да станат катализатори за промени, обликувајќи одржлива и еколошка Европа за генерациите што доаѓаат“, вели во пишана изјава Мила Голчева од Го Грин Македонија

Младинското кино на ЕУ: Зелен договор, иницирано од Асоцијацијата на филмскиот фестивалЛет’с ЦЕЕ се спроведува со помош на координаторите на земјите ЕПЕКА (Словенија) и Гоу Грин (Македонија).

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ