вторник, 23 јули 2024

Ако треба, ДПИ целосно ќе забранува работа на локали кои точат алкохол на малолетници

Објавено на

часот

Сподели

„Точењето алкохол на малолетници е кривично дело, а казните за оние угостители што ќе бидат фатени како точат алкохол на малолетници се ригорозни и се движат до 4.000 евра“,  велат од ДПИ.

Освен парични казни, како што додаваат, се изрекуваат и казни за забрана за работа во период од еден месец, а за повторување на делото може да следува и целосна забрана за работа. 

„Апелирам ваквата појава веднаш да престане! Апелот го упатувам и до угостителите, но и до родителите. Родители, разговарајте со децата за штетноста од конзумирањето на алкохол, бидејќи се работи за нивно добро и здравје. Заедно со колегите од инспекторатот, но и со другите надлежни институции, и понатаму ќе спроведуваме интензивни заеднички акции со цел спречување на ваквите случувања. Секој кој ќе го прекрши законот, нема да биде поштеден од изрекување на соодветна санкција!“, потенцира директорот на ДПИ, Горан Трајковски.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ