четврток, 18 јули 2024

За Словенија мароканскиот план за автономија на Сахара е „добра основа“ за решавање на спорот

Словенија ја поздрави иницијативата за подобрување на пристапот до Атлантскиот Океан за земјите од Сахел што ја покрена кралот Мохамед VI.

 

Објавено на

часот

Сподели

Овој став беше изразен во заедничкото коминике објавено по разговорите кои се одржаа во вторникот во Рабат помеѓу министерот за надворешни работи, африканска соработка и марокански иселеници, Насер Бурита, и словенечката вицепремиерка и министерка за надворешни и европски работи, Тања Фајон.

Во ова коминике, Словенија особено ја поздрави иницијативата покрената од кралот која се однесува на подобрување на пристапот до Атлантскиот Океан за земјите од Сахел, со цел африканскиот регион да се претвори во геостратешка рамка за соработка, а исто така беше поздравен и проектот за гасоводот Мароко-Нигерија. Словенечката вицепремиерка и министер за надворешни и европски прашања ја поздрави и агендата на Африканската унија за миграцијата.

Во разговорите беше истакната важноста на широкиот опсег на реформи спроведени од страна на Мароко под водство на кралот Мохамед VI, кои имаат за цел да создадат поотворено и подинамично општество и економија, особено преку Новиот развоен модел и напредната регионализација, како и преку зајакнувањето на улогата на жените и одржливиот развој.

Република Словенија ја истакна својата отвореност за понатамошни разговори во врска со мароканскиот предлог за развој на соработка на полето на верскиот и меѓурелигискиот дијалог.

Словенечката вицепремиерка и министерка за надворешни работи престојува во официјална посета на Мароко на покана на министерот Насер Бурита, по повод одбележувањето на 32-годишнината од воспоставувањето на дипломатски односи меѓу Кралството Мароко и Република Словенија.

Словенија го пофали мароканскиот план за автономија на мароканскиот дел од Сахара како „добра основа за постигнување конечно и консензуално решение“ за регионалниот спор под покровителство на генералниот секретар на Обединетите Нации и неговиот личен пратеник.

Словенија ја повтори својата поддршка за процесот предводен од ОН и ги поздрави сериозните и искрени напори на Мароко со цел да се постигне реално, прагматично, трајно, взаемно прифатливо и компромисно политичко решение за мароканското прашање за Сахара, се вели во заедничкото коминике.

Двајцата министри изразија заеднички став за ексклузивната улога на Обединетите нации во политичкиот процес, потврдувајќи ја својата поддршка на резолуциите на Советот за безбедност на ОН, вклучително и на резолуцијата 2703 од 30 октомври 2023 година.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ