сабота, 13 јули 2024

Во тек е најголемиот штрајк во историјата на Самсунг

Синдикатот на компанијата Самсунг Електроникс во Јужна Кореја најави штрајк на неопределено време по неуспешните преговори со раководството на технолошкиот гигант затоа што не постигнале напредок во договарањето на платите и условите за работа, пренесува Волстрит журнал.

Скриншот

Објавено на

часот

Сподели

И пред тоа синдикалците најпрвин најавија тридневен штрајк, за сега да го продолжат на неодредено време.

Почнувајќи од следниот понеделник, околу 6.500 работници од вкупно 30.000 вработени кои се членови на синдикатот ќе стапат во штрајк. Штрајкот претставува најголема колективна акција во историјата на технолошкиот гигант и го зголемува притисокот врз менаџментот.

Работниците веќе стапија во штрајк еден ден во јуни, што беше прва ваква колективна акција во претпријатието, каде што десет години немаа синдикално организирање. Петтина од сите вработени се во синдикатот.

Засега Самсунг нема пријавено никакви нарушувања во производството. „Самсунг Електроникс ќе се погрижи да нема прекини во производните линии“, соопшти јужнокорејскиот производител на чипови и паметни телефони.

Синдикатот во соопштение за јавноста соопшти дека неподготвеноста на раководството да разговара со синдикалните лидери довело до „генерален штрајк на неопределено време“ и дека поради долготрајниот штрајк „раководството на крајот ќе седне на преговарачка маса“ затоа што поради штрајкот се погодени производствените линии. Тие ги повикаа членовите на синдикатот да не се враќаат на работа се додека синдикатот не ја промени одлуката.

Раководството на Самсунг и синдикатот континуирано преговараа за платите од јануари, но без успех.

Меѓу барањата на синдикатот беа и дополнителен ден за одмор на денот на основањето на синдикатот, просечно зголемување на платата од 3,5 отсто за сите членови на синдикатот и промени на она што синдикатот го смета за неправеден систем на наградување, додава Волстрит журнал.

Акциите на Самсунг паднаа по преселбата на синдикатот.

Самсунг е најголемиот производител на чипови во светот и претставува значаен дел од глобалното производство на чипови во повисокиот ценовен опсег. Неодамна објави повеќе од 15 пати зголемување на оперативната добивка во вториот квартал од оваа година, благодарение на зголемената побарувачка за генеративна вештачка интелигенција.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ