недела, 14 јули 2024

Во Русија набргу почнува кампањата за претседателски избори

Објавено на

часот

Сподели

Според рускиот закон, горниот дом на парламентот мора да го објави точниот датум најмалку 100 дена пред изборите.

Се претпоставува дека изборите ќе се одржат на 17 март. Претседателот Владимир Путин уште не кажал дали планира повторно да се кандидира, иако генерално се очекува дека ќе го направи тоа и дека ќе победи.

„Според моите информации, Советот на Руската Федерација на 13 декември службено ќе го објави почетокот на кампањата за претседателски избори“, рече Зјуганов. Зјуганов рече дека владејачката партија Обединета Русија ќе одржи конференција на 17 декември, а Комунисти на 23 декември.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ