понеделник, 22 јули 2024

Во Романија е прогласена епидемија на морбили

Романското Министерство за здравство прогласи епидемија на сипаници во вторникот, откако регистрираше речиси 2.000 нови случаи во 29 од нејзините 41 окрузи. Ова ќе помогне да се зголемат стапките на вакцинација кај ранливите деца, рекоа властите.

Објавено на

часот

Сподели

Министерството ги идентификуваше децата на возраст од 9 до 11 месеци, како и оние кои не го завршиле распоредот за вакцинација, како главни цели на акцијата за имунизација, ветувајќи дека ќе спроведе кампања за подигање на јавната свест за справување со ситуацијата.

Во изјавата се изразува жал за падот на стапките на вакцинација во Романија во изминатата деценија, при што 78 отсто од децата кои ги исполнуваат условите примиле една вакцина против сипаници, додека само 62 отсто примиле две дози од вакцината.

Министерот за здравство Александру Рафила изјави за медиумите дека покриеност од 95 отсто се смета за доволна за да се држи под контрола ризикот од епидемија. Вакцинацијата против мали сипаници е вклучена во националниот распоред за имунизација на децата, рече тој, при што првата вакцина обично им се дава на едногодишни деца. За време на прогласена епидемија, дури и помалите деца можат да се вакцинираат, за да се заштитат од инфекција.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ