недела, 14 јули 2024

Турската економија силно порасна

Објавено на

часот

Сподели

Потрошувачката на домаќинствата скокнала за 11,2 отсто, малку помалку отколку во периодот од април до јули. Инвестициите на компаниите, пак, скокнале за 14, отсто, повеќе од двојно посилно отколку во претходните три месеци. Извозот е зголемен за 1,1 отсто, а увозот за 14,5 отсто. Тримесечната споредба покажува нагло успорување на растот на активностите, од 3,3 на само 0,3 отсто.

Најмногу во периодот од јули до септември е зголемена додадената вредност во градежништвото, за 8,1 отсто во однос на истиот минатогодишен период. Следат индустријата и финансискиот сектор каде е зголемена за 5,7 односно 5,1 отсто, покажува извештајот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ