петок, 19 јули 2024
Паднал договор во Вашингтон

Орбан на Мицкоски му одобри „специјален економски статус“ и заем од 500 милиони еврa

Воспоставуваме специјална економска соработка и ни е одобрен поволен кредит од половина милијарда евра со ниска камата и рок на отплата од 15 години, соопшти премиерот Христијан Мицкоски за содржината на договорот што на маргините на Самитот на НАТО во Вашингтон е договорен на средба со унгарскиот премиер Виктор Орбан.

Објавено на

часот

Сподели

„Денеска заедно со премиерот на Владата на Унгарија, господинот Виктор Орбан, имавме исклучително квалитетна и плодна средба.

Разговаравме за неколку теми меѓу кои и темата што можеби за македонските граѓани е најважна, а тоа е дека двете влади се договорија во иднина да воспостават специјална економска соработка, нешто што ќе значи сигурност и нешто што ќе значи финансиска стабилност за нашата македонска економија.

Во името на таа соработка се договоривме дека веднаш сега одговорните лица, министерствата за финансии на двете влади, треба да отпочнат процес во којшто унгарската влада ќе ѝ позајми на македонската влада сума од 500 милиони евра со камата од 3,25 проценти, три години грејс-период и со 12 години рок на отплата, што е вкупно 15 години.


Имајќи предвид дека воспоставуваме специјална економска соработка, тоа ќе подразбира дека во иднина кога ќе има потреба од такво нешто, ќе можеме повторно да се обратиме до нашиот специјален економски партнер, а тоа е унгарската влада, и да побараме дополнителна поддршка што ќе биде потребна за македонската економија.

Сакам да ја информирам македонската јавност дека овие 500 милиони евра ќе бидат употребени на следниот начин: 250 милиони евра директно поддршка за македонската економија под истите услови, 3.25 проценти камата, три години грејс период, 12 години рок на отплата или вкупно 15 години. Македонската економија ќе добие услови кои што до сега не можела да ги добие на економскиот и финансискиот пазар, а 250 милиони евра ќе бидат наменети за капитални проекти што ќе бидат изведени во општините и ќе бидат исклучиво наменети за потребите на граѓаните.

Македонија се сака со дела, продолжуваме понатаму и овде во Вашингтон.

Денеска завршува НАТО-самитот, завршуваме со одбележувањето на 75 години од формирањето на НАТО алијансата. Продолжуваме попладне за Њујорк, а утре и задутре имаме средби со македонските иселеници таму“, објави премиерот Христијан Мицкоски во Вашингтон.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ