вторник, 23 јули 2024

ОН: Русите ги нарушуваат сателитските системи во Европа

Организацијата на ОН го осуди мешањето на Русија во сателитските системи во европските земји и ја повика Москва да ги запре ваквите активности.

Пиксабеј

Објавено на

часот

Сподели

Меѓународната унија за телекомуникации (ИТУ) минатата недела разгледа голем број поплаки од Украина и четири европски земји, Франција, Холандија, Шведска и Луксембург, за сателитски пречки во последните месеци.

Во овие инциденти беа попречувани ГПС сигналите, контролата на воздушниот сообраќај беше загрозена, детските телевизиски канали беа прекинати за прикажување на насилни сцени од украинската војна.

Комитетот за радио регулативи на ИТУ изрази „сериозна загриженост“ за „намерното“ заглавување на сигналот и го нарече „многу загрижувачки и неприфатливо“.

Мешањето во француските и шведските сателитски мрежи „се чини дека потекнува од копнени станици лоцирани во регионите на Москва, Калининград и Павловка“, се вели во соопштението.

Комитетот побара од Русија веднаш да престане да го прави тоа и да ги испита инцидентите. Тој, исто така, побара средба меѓу погодените земји и Русија за да се реши кризата и да се спречи тоа да се повтори.

Руското дипломатско претставништво во Женева не одговори на барањето за коментар.

Москва, која негира дека ги прекршила правилата на ИТУ, исто така се пожали дека членките на НАТО ги заглавуваат нејзините сателити, но ИТУ не се занимаваше со тоа прашање на состанокот минатата недела од непознати причини.

Меѓународната унија за телекомуникации, која има 193 земји-членки со седиште во Женева, е одговорна за регулирање и координација на глобалните сателитски системи.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ