вторник, 16 јули 2024
75 години од Универзалната декларацијата за човекови права на ОН

ОМД повикува на акција за заштита на правата на Македонците во Грција, Бугарија и Албанија

Обединетата македонска дијаспора ги повика малцинствата да дејствуваат по повод 75-годишнината од Универзалната декларација за човекови права на ОН. Уште еднаш сакаме да укажеме на постојаното и долгогодишно кршење на правата на македонското малцинство во Грција, Бугарија и Албанија, се вели во соопштението на ОМД.

Објавено на

часот

Сподели

„Само зборови не се доволни за да се запре кршењето на човековите права, потребни ни се акции. Акции за соочување со нашите пријатели кои ги прекршуваат човековите права за кои велиме дека ги поддржуваме. Така се решаваат овие проблеми“, изјави Арги Белио , претседател на Одборот на ОМД по повод 75-годишнината од Декларацијата на ОН за човекови права.

Директорот на ОМД Македонија и Европа рече:

„Предолго, овие заедници трпеа дискриминација и маргинализација и мора да се преземат итни активности за да се отстранат овие неправди. И покрај напредокот постигнат во глобалната заштита на човековите права, маките на македонските малцинства во одредени региони бараат итно внимание. ОМД ги осудува историските и тековните прекршувања со кои се соочуваат овие заедници и ги повикува владите на Грција, Бугарија и Албанија да ги преиспитаат своите политики и практики за усогласување со меѓународните стандарди за човекови права“.

ОМД ги повикува владите на Грција, Бугарија и Албанија да ги разгледаат и спроведат следните мерки:

– Да се стави крај на дискриминацијата: преземете решителна акција за елиминирање на дискриминаторските практики врз македонските малцинства во сите аспекти на животот, вклучително образованието, вработувањето и јавните услуги.

 – Културно признание: признајте и почитувајте го уникатниот културен идентитет на македонските и сите останати заедници заедници, обезбедувајќи зачувување и промоција на нивниот јазик, традиции и наследство.

– Политичко претставување: олеснување на активното учество на Македонците и останатите малцински претставници во политичките процеси, обезбедувајќи правична застапеност на сите нивоа на власта.

– Транспарентна правна рамка: воспоставете и спроведете транспарентна правна рамка која ги штити правата на малцинствата и гарантира брза правда за какви било прекршувања.

– Меѓународна соработка: соработувајте со меѓународните организации, вклучувајќи ги Обединетите нации и релевантните тела за човекови права, за решавање на системските прашања за човековите и малцинските права.

ОМД ја повикува меѓународната заедница да застане во солидарност со македонските и останатите малцинства во Грција, Бугарија и Албанија и да работи колективно за да се стави крај на овие прекршувања.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ