недела, 21 јули 2024
Средба на СОНК со министерката за образование

Неделков: Јаневска добро знае што им недостасува на наставниците

Министерството за образование и наука и Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) ќе продолжат да се заложуваат за унапредување на правата и подигнување на општествениот и материјалниот статус на наставниците, стручните соработници и другите вработени во училиштата, потврдија денеска на работна средба министерката за образование и наука Весна Јаневска и претседателот на СОНК, Јаким Неделков.

Објавено на

часот

Сподели

„Вработените во образованието, а особено просветните работници се клучна алка во процесот на создавање генерации од кои многу очекуваме. Затоа, тие треба да бидат мотивирани, а мотивацијата најмногу зависи од грижата на државата кон нив. Зголемувањето на платите и подобрувањето на условите за работа во училиштата се програмски определби на новата Влада и уверувам дека целосно ќе ги реализираме“, рече министерката Јаневска.

Претседателот на СОНК, Неделков рече дека министерката доаѓа од наставничката фела и дека таа добро знае што им недостасува на наставниците и каква е состојбата во образовните установи. Очекувајќи поголеми промени од тој аспект во следниот период Неделков изрази надеж за успешна соработка со новата Влада.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ