недела, 21 јули 2024

НАТО сфати дека има проблем за време на војната во Украина: Сега ќе се обидат да го решат

На самитот во Вашингтон следната недела, НАТО за прв пат ќе побара од земјите-членки построга стандардизација на артилериската муниција за да се олесни нејзината употреба на бојното поле.

Епа

Објавено на

часот

Сподели

„Украина покажа дека нашата стандардизација е добра на хартија, но не и на терен“, изјави официјален претставник на НАТО кој сакаше да остане анонимен, мислејќи на муниција како што е артилериската муниција од 155 мм, која моментално е дефицитарна низ целиот свет поради големата побарувачка предизвикана од руската инвазија на Украина во 2022 година.

Иако НАТО има имплементирано стандардизација на муниција за помали оружја како што се јуришни пушки, дозволувајќи им на сојузниците да разменуваат муниција, тоа не е толку лесно за артилериската муниција. Иако постои стандард на НАТО за артилериска муниција, неговата имплементација е доброволна, бидејќи не се придржуваат до него доволно членки, пазарот стана фрагментиран и снабдувањето е нарушено.

Четиринаесет земји-членки на НАТО го задржаа правото да не го почитуваат стандардот, што значи дека има различни видови муниција од 155 милиметри.

Различни видови муниција сè уште може да се користат во сите хаубици, но нивните оператори мора да ги внесат спецификациите на ракетите при нивното полнење, во спротивно би можеле да ги промашат своите цели за 50 или 60 метри, велат експертите за артилерија.

Спецификациите се наведени во табелите што ги користат операторите, но властите велат дека компаниите понекогаш не ги обезбедуваат сите потребни информации, нешто што НАТО има намера да го промени. Исто така, се залага за хармонизирани стандарди, што би довело до поедноставни и пократки табели.

„Светот каде што има една стандардизирана НАТО муниција, каде секој сојузник го произведува истото, би бил многу поедноставен свет за воените команданти. Затоа што тогаш сите несомнено би ја користеле истата муниција. Можеш да земеш муниција од овој магацин и да ја префрлиш во тие хаубици и тоа би бил најефикасниот начин на работа“, рече претставникот на Алијансата.

Сепак, НАТО може да се соочи со противење од производителите на муниција бидејќи таквиот потег може да ја зголеми конкуренцијата и да ги намали цените.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ