вторник, 23 јули 2024

„Музика“ од механизација и тресење на тлото ги задуши училиштето и Факултетот за музичка уметност и Филхармонија

Факултетот за музичка уметност, Музичко – балетскиот училишен центар „Илија Николовски – Луј“  и Филхармонија најостро реагираат на скандалозните активности за узурпирање на јавниот простор помеѓу нивните два објекти. Просторот околу двата објекта се оградува за вештачки да се создаде пат/улица за тешката механизација која треба да го исфрли шутот од изгорениот обект на поранешната Комерцијална банка. За таа цел ќе бидат исечени дрвата, ќе биде уништен плочникот и ќе се доведе во прашање безбедноста на двата објекти. Ова не само што може да нанесе трајни последици во однос на безбедноста на објектите, туку и целосно ќе го попречи функционирањето на овие институции, реагираат од Факултетот и од Филхармонија.

Објавено на

часот

Сподели

„Во подрумските простории кои се веднаш под овој отпеден коридор се држи настава. Последиците од можна хаварија односно попуштање на слојот кој е предвиден за  пешаци, а не за камиони се повеќе од реални. Веќе се чувствува нарушената статика во балетските сали кои се дел од ДМБУЦ ‘Илија Николовски Луј’.

Работите се во пол ек (предпразнично) што дополнително ја доведува во прашање оправданоста и почитувањето на прописите кои се применуваат во оваа сфера.

Поради тоа најостро реагираме и бараме итно и неодложно стопирање на градежните работи и почитување на основните норми на градење замајќи во предвид дека се работи за образовани институции т.е. за ученици и студенти, за нивното здравје и нивната безбедност“, се вели во реакцијата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ