сабота, 13 јули 2024
Судски процес против градоначалникот на Струга и други обвинети

Мерко пред струшкиот суд за назначување директорка на училиште без квалификации

Денеска во судот во Струга почна главната расправа за казненото дело – фалсификување исправа и несовесно работење во службата, кое се однесува на училиштето во Велешта, во кое меѓу четворицата обвинети е и струшкиот градоначалник Рамиз Мерко. Рочиштето, пак, на кое му се суди на Мерко за незаконско назначување директори во основните училишта, во селата Подгорци, Лабуништа и „Браќа Миладиновци“ во Струга, беше одложено поради не присуство на сведоците. Обвинетите Егзона Шеи, Дритан Каба, Ваит Жута и Рамис Мерко, пред судот се изјаснија дека не се чуствуваат виновни.

Објавено на

часот

Сподели

Како сведок исказ даде Наташа Пинтоска Беќароска, просветен инспектор, кој во 2022 година на вонреден иснпекциски надзор констатирала дека назначената директорка Егзона Шеи не ги исполнувала законските услови од Законот за основно образование. Немала уверение за положен испит, не поседувала сертификат за познавање англиски јазик и немала пет години работно искуство. Директорката, која добила два мандати, била вработена со средно образование, таа се товари за фалсификување на дипломата.

„Сведокот даде исказ согласно нејзините работни задачи што и се поставени и одговараше согласно законот. Постапката ја имаше извршено согласно законот. Сведокот беше повикан само за кривично правниот настан не да ја објаснува процедурата за договорите што ги склучила обвинетата со основното училиште“, истакна јавниот обвинител Џемал Лога.

 

Тој побара приоритет на судскиот процес, но предметот го води делегираниот судија Јордан Јованов, чиј мандат истекува на 5 септември. Тој вети дека доколку добие продолжување ќе им даде приоритет на овие предмети.

„Се надевам дека има можност мандатот да биде продолжен. Овде има предмети, кои треба да се завршат. Најдобро би било тој што ги почнал да ги заврши и затоа јас ќе се обратам да можеме да имаме континуитет во предметите. Секако најпрво ќе треба да се чека официјална одлука дали ќе продолжам, доколку продолжам и овој и другиот медиумски предмет ќе добијат приоритет“, изјави судијата Јованов.

Доколку судијата не добие нов мандат во струшкиот суд, случајот треба да го преземе друг судија и предметите кои ги води ќе почнат од почеток.

„Постапката почнува одново, меѓутоа доколку странките побараат да се продолжи од таму каде што застанало може непречено да се одвива, а законот нив им дава можност да побараат повторно да се изведуваат досега изведените докази. Тоа е нивно право, хипотетички може само да зборуваме“, појасни Јованов.

Адвокатот на Мерко, Игор Петкоски, смета дека со изведените докази во текот на постапката, кои, според него биле од листата на докази на обвинителството може да се заклучи дека постапката за надзор од страна на Државниот просветен инспекторат не е завршена со решение, согласно Законот за просветна инспекција.

„Овој факт само се потврди од исказот на испитаниот сведок на денешното рочиште – Државен просветен инспектор. Па така, уште во оваа фаза од постапката може да се констатира дека се поведува кривична постапна против обвинетите во услови кога не е завршена постапката за надзор која во најлош случај може да заврши со прекршочна одговорност доколку се утврди вина авентуалните сторители на прекршок“, вели Петкоски.

Во струшкиот Основен суд против градоначалникот Мерко се водат три процеси, два за  незаконско назначување на директори во четири училишта и еден за злоупотреба на службената положба при набавка на луксузен автомобил.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ