четврток, 18 јули 2024

Лидл почна да се подготвува за изградба на првиот маркет во Скопје

Лидл започна со подготовки за градежни активности на местото на некогашниот Бриколаж во Скопје. За таа цел Лидл го купи имотот од 16.000 метри квадратни и ќе инвестира вкупно 14 милиони евра во изградба на маркет. Градежните работи се очекува да започнат летово.

Објавено на

часот

Сподели

„Ова е продолжение на плановите за проширување на Лидл во Северна Македонија.

Лидл е дел од Schwarz Group која е една од водечките компании во малопродажната индустрија на храна во Германија и Европа. Лидл моментално работи со над 12.350 маркети и повеќе од 220 логистички центри и магацини во 31 земја. Во Лидл има околу 375.,000 вработени на меѓународно ниво.

Во Северна Македонија, Лидл започна со инвестиција – изградба на логистички центар во Куманово.  Логистичкиот центар ќе се простира на 63.000 квадратни метри и ќе биде опремен со специјализирани машини, системи за автоматизација и логистичка опрема, целосно посветени на оптимизација на работењето. Логистичкиот центар дополнително ќе биде пример за одржливо и еколошко работење, ќе користи електрична енергија од обновливи извори на енергија и ќе биде опремен со фотоволтаични елементи кои генерираат вкупна моќност од приближно 1,7 МВ“, се вели во соопштението на Лидл.

 

Минатиот месец Лидл организираше средби со 130 македонски компании и со тоа отвори можности за соработка.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ