вторник, 23 јули 2024

Лавров упати предупредување за „следната жртва“

Објавено на

часот

Сподели

Лавров вчера изјави дека Молдавија, источноевропска земја и поранешна советска република, се изложува себеси на ризик во обидот да влезе во Европската унија. Тој ова го изјави за време на министерската конференција што ја одржа Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), најголемата светска регионална безбедносна организација.

Во јуни 2022 година, ЕУ и нејзините земји-членки понудија непоколеблива поддршка за Молдавија и ѝ дадоа статус на кандидат. Поддршката беше реафирмирана во март оваа година, а ЕУ и членките ветија дека ќе продолжат да обезбедуваат безбедносна и економска поддршка за Молдавија на нејзиниот пат кон пристапување.

„Меморандумот на Козак, кој можеше сигурно да ја реши ситуацијата во Молдавија пред 20 години, е еден од оневозможените обиди за решавање на акутните проблеми на нашиот континент врз основа на принципите на ОБСЕ“, рече Лавров. „Во тоа време НАТО и ЕУ го торпедираа документот… Всушност, на Молдавија ѝ е предодредено да биде следната жртва во хибридната војна против Русија што ја започна Западот“.

Меморандумот на Козак беше план од 2003 година предложен од Русија, а кој се обиде да ги реши односите меѓу Молдавија и Придњестровје, сепаратистички регион што се отцепи од Молдавија во 1990 година. Меморандумот на крајот беше отфрлен од Владимир Воронин, тогашен претседател на Молдавија.

Министерството за надворешни работи на Молдавија му одговори на Лавров и ги отфрли неговите тврдења, нарекувајќи ја руската инвазија на Украина „брутална“ и велејќи дека Молдавија „го чувствува целиот арсенал на обиди за дестабилизација што ги започна Русија против нас“.

„Изјавите на Русија, без разлика дали се денешни или од претходно, се дел од низата непријателски дејствија што Руската Федерација се обидува да ги спроведе против нашата земја во последните 30 години“, се вели во соопштението. „За среќа, сето ова време партнерските земји на Запад беа со нас и ни помогнаа успешно да ги надминеме овие закани“, се додава.

Во соопштението понатаму се вели: „Со оглед на тоа што министерот Лавров навистина пристигна на состанокот на ОБСЕ, се надеваме дека и тој ќе ја разбере нашата јасна и остра порака: Република Молдавија оди, неповратно, по европскиот пат“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ