недела, 14 јули 2024

Лајка: Бездомни кучиња се множат затоа што скопските општини не даваат пари, а законски измени не се носат

Проблемот со бездомните кучиња не може да се надмине без системско решение, а законот со кој треба да се регулира несовесното сопствеништво и за граѓаните кои исфрлаат миленици, повеќе од четири години е во процедура за донесување. Јавната свест за вдомување во Македонија е ниска, јавното претпријатие Лајка кое треба да ги стерилизира кучињата е заглавено во стари долгови, бидејќи единствениот буџет кој го има е од Град Скопје, а скопските општини скоро воопшто не ги плаќаат средствата за кои имаат обврска да ги исплаќаат, реагираат денеска од Лајка.

Објавено на

часот

Сподели

„Годишно секоја од скопските општини има обврска да исплати по два милиони денари за ЈП Лајка, а тие тоа не го прават. Како за пример од вкупно 10 општини во 2022 година средства исплатиле само 3, а за да има резултати Лајка треба да постапува во сите 10 општини. Ако сите општини си ги исполнуваат обврските, претпријатието ќе биде поефикасно. За жал сега штетата за каснување на територија на овие општини ја плаќаат ЈП Лајка и Град Скопје, а општините своите финансиски обврски не ги исплаќаат. Доколку сите 10 скопски општини си ги плаќаат обврските, претпријатието ќе работи сигурно и одржливо, а со тоа би се решил и проблемот со исплаќање оштети за каснување од бездомно куче“, наведуваат од претпријатието.

Во реакцијата се наведува дека состојбата се влошува со носењето на голем број бездомни кучиња со комбиња од другите градови во Скопје, затоа што на другите општини тоа им е најлесен и најевтин начин за справување со проблемот. За овој проблем има и пријави до Министерството за внатрешни работи, но досега нема никава интервенција од полицијата.

„Дополнителен проблем се и селските кучиња кои имаат неодговорни сопственици и кои ги пуштат слободно да се парат. Без соодветно законско решение за регулирање на сопствеништвото сопствениците ниту мораат да ги регистрираат, ниту плаќаат пенали за штетата што ја предизвикуваат“, се вели во соопштението на Лајка.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ