недела, 21 јули 2024

Изложба „Македонија во светот на хералдиката“

Во Радовиш беше организирана изложба на хералдички грбови насловена „Македонија во светот на хералдиката“ по повод Светскиот ден на хералдиката.

Објавено на

часот

Сподели

Иницијативата за оваа изложба е на публицистот Ставре Џиков, Македонското грбословно друштво и општинската установа Центар за култура „Ацо Караманов“ од Радовиш, односно нејзиниот директор Никола Миовски.

Промотор на изложбата беше Ставре Џиков, а свое обраќање имаше и градоначалникот Ацо Ристов. Автори на изложбата се потпретседателот на Македонското грбословно друштво, Иван Нацевски и претседателот д-р Јован Јоновски, а ликовното уредување е на Димитриј Михајловски од истото друштво, кое е единственото стручно тело по хералдика во Македонија.

Во градската галерија Музеј на љубовта и уметноста во Радовиш на 35 панели беа претставени повеќе од 70 грба поврзани со Македонија, почнувајќи од 14 до 21 век.
Беа претставени грбовите на Македонија од европските и илирските грбовници, грбовите на кралот на Античка Македонија, припишаниот на Александар Трети Македонски и на митскиот предок Македон од Ематија…
За публицистот Ставре Џиков овој настан е активност за поттикнување на културната свест на македонскиот народ. „Секој народ, секој човек, оние што си ги знаат историјата и потеклото имаат химна, грб и знаме“, рече Џиков.
Јован Јоновски, претседател на Македонското грбословно друштво, пред присутните одржа предавање за хералдиката.

На настанот се говореше и како настанал хералдичкиот грб на општината Радовиш и што всушност претставуваат неговите знаци. Карактеристично за грбот е што содржи венец од тутун, потоа во внатрешниот дел има специфичен крст со 16 краци, кој го има самиот во црковниот храм „Свети пророк Илија“ во Радовиш и никаде на друго место.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ