понеделник, 22 јули 2024

Блокиран патот Градско – Прилеп, граѓаните бараат итна санација на сифонот за наводнување

Објавено на

часот

Сподели

Учесници на протестот изјавија дека се револтирани поради проблемот со каналот за наводнување. Тие бараат најбрза санација, како и алтернативен начин за наводнување, додека се врши санацијата. Затоа што, како што нагласуваат, загрозени им се земјоделските култури и нивната егзистенција. 

Претседателот на месната заедница Сирково Веле Коцев информираше дека бараат  вонредна седница на Совет на Општина Росоман, прогласување на елементарна непогода и алтернативно решение за да се спаси сезоната. Блокадите ке траат до изнаоѓање на решение. 

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство вчера ги информираше земјоделците од општина Росоман дека заеднички со другите институции во изминатиот период активно работеле на изнаоѓање решение за отстранување на дефектот настанат на сифонот Макарија.

Владата пак информираше дека на вчерашната седница ја разгледала и усвоила Информацијата за состојбата со сифон Макарија, во ХМС „Тиквеш“, по настанатото оштетување, од коешто најзасегнати се земјоделците од општина Росоман, како и понуденото решение од страна на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ