петок, 12 јули 2024

Украинците сè уште го сметаат Зеленски за легитимен претседател

Огромно мнозинство Украинци сè уште го гледаат Володимир Зеленски за свој легитимен претседател и покрај тоа што го продолжи неговиот мандат без одржување избори откако Русија ја нападна Украина во 2022 година.

Епа

Објавено на

часот

Сподели

Според анкетата објавена во понеделникот од Меѓународниот институт за социологија во Киев, 70 отсто од 2.011 испитаници веруваат дека Зеленски треба да остане на власт додека не заврши војната. Само 22 отсто биле против. Резултатите се во спротивност со тврдењето на Москва дека мандатот на Зеленски одамна е истечен и дека тој повеќе не е легитимен лидер на земјата.

Мандатот на Зеленски официјално требаше да заврши на 20 мај 2024 година. Сепак, речиси една петтина од украинската територија е окупирана, што го оневозможува одржувањето на изборите. Вонредната состојба воведена по инвазијата го спречува одржувањето на нови избори.

Според истражувањето, 56 отсто од Украинците се задоволни од неговиот претседателски мандат, додека 37 отсто се незадоволни. Во истражувањето од септември минатата година, Зеленски имал 77 отсто поддршка.

Вкупно 58 отсто од испитаниците биле за да нема компромиси во преговорите со Русија, додека 30 отсто гласале за компромиси. Истовремено, 65 отсто од испитаниците верувале дека целите на какви било преговори со Русија треба да се решаваат на референдум.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ