четврток, 18 јули 2024

Шефот на ИАЕА е загрижен за нивото на водата во нуклеарната централа Запорожје

Објавено на

часот

Сподели

Генералниот директор Рафаел Гроси рече дека му е потребен поголем пристап до централата бидејќи мерењата што го обезбедуваат влезот во централата може да бидат дури два метри повисоки отколку во резервоарот.

Кога нивото на водата е под 12,7 метри, пумпите не можат да земаат вода од резервоарот и да ја транспортираат до постројката.

„Можно е ова отстапување во измерените нивоа да е предизвикано од изолирана водена маса одвоена од поголемото тело на резервоарот“, рече Гроси.

Но, тоа ќе можеме да го знаеме дури кога ќе добиеме пристап до термоцентралата, додаде тој. Посебен базен за ладење во близина на резервоарот може да послужи како резерва за фабриката неколку месеци.

Минатата недела Укрхидроенерго, оператор на акумулацијата, за Интерфакс изјави дека нивото на водата паднало под т.н. „мртва точка“ од 12,7 метри, додека операторот на нуклеарната централа Укренерго рече дека нивото на водата е задоволително за централата кога се зема предвид базенот за ладење.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ